Förlovningsringar vs vigselringar - vad är skillnaden?

Förlovningsringar vs vigselringar - vad är skillnaden?

När kärleken blomstrar och ett frieri närmar sig börjar många fundera på vilken typ av ring de ska välja. Ska det vara en traditionell förlovningsring med en vacker diamant eller ska man hoppa direkt på vigselringar? Även om båda symboliserar en djup kärlek finns det några avgörande skillnader att tänka på.

Den främsta skillnaden är givetvis tidpunkten då ringarna bärs. Förlovningsringen ges vid frieriet som en symbol för ett löfte om att gifta sig. Vigselringarna utbyts sedan under ceremonin som en del av äktenskapslöftet.

Utseendemässigt skiljer de sig också åt. Förlovningsringar brukar vara mer utsmyckade med en stor sten i fokus, oftast en diamant. Vigselringar är vanligen enkla ringar i guld eller platina utan stenar. Det beror på att förlovningsringen är tänkt att vara mer iögonfallande.

Kostnaden skiljer sig också mellan ringarna. Förlovningsringar är ofta en större investering, medan vigselringar hålls enklare. Men det finns ingen regel för hur mycket man måste lägga på ringarna - det viktiga är att de känns rätt för paret.

Vissa väljer att bära både förlovningsring och vigselring efter bröllopet, medan andra enbart har vigselringen som symbol för äktenskapet. Här kommer personliga preferenser in.

Oavsett om det blir en funklande förlovningsring eller ett par matchande vigselringar så symboliserar de kärlek och ett livslångt engagemang. Ringarna väljs med omsorg som en personlig representation av relationen och löftet om en gemensam framtid.