Smyckesvård

Ge dina smycken den kärlek de förtjänar! Genom att ta väl hand om dina smycken från Annika Gustavsson kommer de att hålla inte bara för dig utan också för kommande generationer. Hur man tar hand om dem beror lite på vilket material du valt. För samtliga smycken rekommenderar vi dock att du alltid förvarar dem i den medföljda smyckesasken (när du inte har dem på dig förstås). Asken bör i sin tur inte förvaras i badrummet, då fuktiga miljöer inte är lämpade för varken guld, silver eller ädelstenar. Om du behöver hjälp att återställa glansen i dina smycken är du välkommen till oss i smedjan! Här följer några goda råd kring hur du själv ger dina smycken den kärlek de förtjänar… 

Guld

Oavsett om du väljer rött guld, vitt guld eller roséguld så är det ett tåligt och hållbart material som kräver väldigt lite underhåll. Dock blir guldet repigt med tiden – ta gärna med dem in till oss eller annan guldsmed för upputsning så ser smycket som nytt ut igen! 

Silver

Silver oxideras ofta med tiden och beroende på användning. Använd putsduk eller silverdipp för att enkelt ge dem sin lyster tillbaka! 

Oxiderat silver

Den svarta oxideringen är en ytskiktsbehandling vilket gör att den med tiden nöts bort och mer och mer av silvret syns. Vi och många andra tycker att ett oxiderat smycke oftast blir snyggare med tiden, men det går när som helst att komma in till oss för en ny oxidering. 

Diamanter & ädelstenar

Har du ett smycke med diamanter eller andra ädelstenar kan du med fördel tvätta smycket med jämna mellanrum för att behålla ”glittret” i stenen. Det gör du enkelt med hjälp av en mjuk tandborste, diskmedel och varmt vatten. Borsta försiktigt och var extra noga med att komma åt under stenen (där samlas mest smuts). Skölj sedan noga, torka med en ren och mjuk handduk/trasa och låt sedan smycket ligga och lufttorka en stund innan användning. 

Pärlor

Pärlor är känsliga och mer ömtåliga än ädelstenar vilket kräver lite mer försiktighet av dig som bär dem då pärlor inte är inga ädelstenar. Undvik alltid kemikalier såsom hårspray, parfym, krämer etc. Doppa heller aldrig ett pärlsmycke i silverdipp. Pärlor skall torkas av varsamt med en ren och fuktig trasa då även damm kan repa en pärla.